Bier wordt door mensen over de hele wereld graag gedronken, en er zijn heel wat verschillende biersoorten om te ontdekken. Of je nu op zoek bent naar knapperige, verfrissende bieren die goed passen bij zomerse barbecues of naar bieren met een zware moutsmaak die je warm houden op winteravonden, deze lijst heeft voor elk wat wils.

De 7 belangrijkste biersoorten die elke man moet kennen volgen elkaar hieronder op. Elk van deze stijlen heeft zijn eigen achtergrond en unieke smaak omdat ze ingrediënten zoals hop of kruiden gebruiken die ze een individueel smaakprofiel geven.

Laten we eens nader bekijken wat elk deze bierstijlen te bieden heeft:

Pilsbier

Pilsbieren zijn lichte bieren die stro- of goudkleurig zijn. Ze hebben een knapperige, zuivere smaak en een matige bitterheid. Pilsbieren zijn heel verfrissend en passen goed bij voedsel zoals kip of vis.

Enkele voorbeelden van beroemde pilsbieren zijn Budweiser, Coors, en Miller. Al deze bieren worden in de Verenigde Staten gebrouwen. Andere bekende pilsbieren zijn Heineken, Carlsberg, en Stella Artois. Deze bieren worden in Europa gebrouwen.

Lager

Lagers zijn lichte bieren die stro- of goudkleurig zijn. Ze hebben een knapperige, zuivere smaak en een matige bitterheid. Lagers zijn erg verfrissend en passen goed bij voedsel zoals kip of vis.

Lagers zijn ook bieren met een lichte smaak, maar ze hebben de neiging donkerder van kleur te zijn dan pilsners. Ze hebben een zachte, gemakkelijk drinkbare smaak en hebben meestal niet veel bitterheid. Lagers zijn perfect om op warme zomerdagen te drinken.

Stout

Enkele bekende stout bieren zijn Guinness, dat uit Ierland komt, en Samuel Adams Boston Lager, dat uit de Verenigde Staten komt. Er zijn ook veel verschillende soorten stouts, zoals chocolate stout, coffee stout, en oatmeal stout.

Stouts zijn donkere bieren die een zware moutsmaak hebben. Ze worden meestal gebrouwen met geroosterde gerst, wat ze hun karakteristieke kleur en smaak geeft. Stouts zijn perfect voor koude winteravonden omdat ze een verwarmend effect op het lichaam hebben.

Hefeweizen

Hefeweizens zijn lichte, verfrissende bieren die een banaanachtige smaak en aroma hebben. Ze worden meestal gebrouwen met tarwemout en kruiden zoals koriander en sinaasappelschil. Hefeweizens passen goed bij pittig eten.

Enkele bekende hefeweizen bieren zijn het Weihenstephaner Hefeweissbier, Schneider Weisse, en Paulaner Hefe-Weissbier. Deze bieren worden allemaal in Duitsland gebrouwen. Het Weihenstephaner Hefeweissbier is de oudste brouwerij ter wereld, en ze werd in 1040 n.Chr. opgericht.

Witbier

Witbieren zijn lichte, troebele bieren die een zoetzure smaak hebben. Ze worden gebrouwen met specerijen als koriander en sinaasappelschil, en bevatten soms ook citroensap of gember. Witbieren zijn perfect om tijdens de zomermaanden te drinken.

Enkele bekende witbierbieren zijn Hoegaarden, Blanche de Bruxelles, en Allagash White. Deze bieren worden allemaal in België gebrouwen. Hoegaarden is het oorspronkelijke witbier, en het werd voor het eerst gebrouwen in de stad Hoegaarden in 1445. Blanche de Bruxelles is een witbier dat gebrouwen wordt met citroenschil en koriander. Allagash White is een witbier in Belgische stijl dat gebrouwen wordt met gember en sinaasappelschil.

Saison/Boerderijbier

Saisons zijn lichte, verfrissende bieren die een licht wrange smaak hebben. Ze worden meestal gebrouwen met tarwe en soms haver, en bevatten vaak vruchten zoals sinaasappel of citroen. Saisons gaan goed samen met eten, en zijn perfect voor zomerse dagen.

Enkele bekende saison/boerderijenbieren zijn de Saison Dupont, Ommegang Hennepin, en Boulevard Tank 7. Deze bieren worden allemaal in België gebrouwen. De Saison Dupont is een klassiek Belgisch saison bier dat voor het eerst in 1858 gebrouwen werd. Ommegang Hennepin is een boerenbier dat gebrouwen wordt met tarwe, rogge en spelt. Boulevard Tank 7 is een boerenbier in Kansas City stijl dat gebrouwen wordt met tarwe en rijst.

Lambiek

Lambiek zijn zure bieren die fruitig of droog kunnen zijn. Ze worden meestal gebrouwen met wilde gist, en bevatten vaak vruchten zoals kersen of frambozen. Lambics zijn perfect om op een warme dag aan te nippen.

Enkele bekende lambiekbieren zijn de Cantillon Kriek, Tilquin Quetsche, en Boon Oude Geuze. Deze bieren worden allemaal in België gebrouwen. De Cantillon Kriek is een zuur rood bier gebrouwen met kersen. Tilquin Quetsche is een zuur donkerpaars bier gebrouwen met pruimen. Boon Oude Geuze is een droge geuze die gemengd wordt uit verschillende jaargangen lambiek.

Elk van de bieren op deze lijst heeft iets unieks te bieden, dus probeer ze zeker allemaal uit en vind je favoriet.

Proost!