Ik ben al meer dan drie jaar onderweg. Ik begon met een enkele reis naar Colombia, en heb sindsdien niet meer omgekeken.

Sommige mensen vinden het gek dat ik mijn baan opzegde en al mijn spullen verkocht, alleen maar om de wereld rond te kunnen reizen. Maar ze begrijpen niet hoe het leven is als je dit full-time doet; ze zien niet hoe geweldig het is om elke morgen op een andere plek wakker te worden, je levend te voelen en opgewonden over alles wat in het verschiet ligt. Ze hebben er geen idee van hoe het is om buiten je comfortzone te leven en jezelf elke dag ver buiten je comfortzone te duwen – want als je jezelf niet voortdurend uitdaagt dan zul je nooit groeien als mens. En Ik heb het niet over wat saaie “persoonlijke groei” onzin – ik heb het over het echte leven, elke dag je kont riskeren, nieuwe vaardigheden leren en vrienden maken over de hele wereld.

Maar het is niet allemaal lol en plezier. De realiteit is dat deze levensstijl soms loodzwaar kan zijn. Je bent voortdurend onderweg, vecht voortdurend voor je volgende maaltijd en levert voortdurend strijd tegen heimwee en eenzaamheid. Maar de goede momenten wegen ruimschoots op tegen de slechte, en ik zou niets aan mijn reis willen veranderen.

Dus hoe reis ik de wereld rond voor €1,10 per dag? Het is eigenlijk niet zo moeilijk – hier zijn een paar van mijn tips:

1) Couchsurf:

Couchsurfen is een website en app die reizigers in contact brengt met plaatselijke bewoners die bereid zijn hen (gratis) een verblijfplaats aan te bieden. Ik heb tijdens mijn reis veel gebruik gemaakt van Couchsurfing, en heb nog nooit een slechte ervaring gehad. In feite heb ik via Couchsurfing enkele van de beste vrienden ontmoet.

2) Liften:

Liften is een andere geweldige manier om geld te besparen op reizen. En het is niet zo gevaarlijk als je zou denken – ik heb in tientallen landen gelift en heb slechts een paar schetsmatige ervaringen gehad.

3) Reis langzaam:

Dit lijkt misschien een kwestie van gezond verstand, maar veel mensen proberen te veel te doen in te weinig tijd. Door langzaam te reizen heb je meer tijd om van elke bestemming te genieten en maakt het minder duur omdat je minder aan vervoer uitgeeft.

4) Eet als een plaatselijke bewoner

Eten als een plaatselijke bewoner is een van de beste manieren om geld te besparen op reizen. Niet alleen bespaar je geld, maar je krijgt ook de kans de plaatselijke keuken te ervaren, die meestal veel interessanter en lekkerder is dan toeristenvallen.

5) Gebruik het openbaar vervoer

Openbaar vervoer is meestal veel goedkoper dan een auto huren of taxi’s nemen. En in sommige gevallen is het zelfs sneller en handiger dan andere vormen van vervoer.

6) Reis tijdens het schouderseizoen

Het schouderseizoen is de tijdsperiode tussen het hoogseizoen en het laagseizoen van reizen. De prijzen zijn lager, de drukte is kleiner, en het weer is over het algemeen nog aangenaam.

7) Wees flexibel

Hoe flexibeler je bent, hoe betaalbaarder je reizen zullen zijn. Als je niet aan een bepaalde bestemming of datum vastzit, heb je meer mogelijkheden en kun je goedkopere vluchten en accommodatie vinden.

8) Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om geld te besparen op reizen en tegelijk iets terug te doen voor de gemeenschap. Er zijn tientallen websites die vrijwilligers in contact brengen met plaatselijke projecten over de hele wereld.

9) Reis met vrienden

Reizen met vrienden kan duurder zijn, maar het is ook veel leuker. Plus, je kunt uitgaven als voedsel en vervoer delen.

10) Geef niet te veel uit aan souvenirs

Souvenirs kunnen snel oplopen, dus pas op dat je niet te veel uitgeeft. Probeer souvenirs te vinden die uniek zijn voor de bestemming en niet te duur zijn.

Dit zijn maar een paar van mijn tips om de wereld rond te reizen met een budget.

Terwijl ik hier in mijn appartement in Bangkok, Thailand zit, kan ik niet anders dan nadenken over de afgelopen anderhalf jaar reizen die ik gemaakt heb. Het is een geweldige reis geweest, vol avontuur, nieuwe ervaringen, en levenslange herinneringen. Maar het is niet gemakkelijk geweest – reizen is niet altijd glamoureus. Het kan zwaar zijn, uitputtend, en soms gevaarlijk. Maar het is ook opwindend, lonend, en levensveranderend.

De wereld rondreizen voor €1,10 per dag is mogelijk als je bereid bent creatief te worden en wat opofferingen te doen. Met deze tips kun je geld besparen op vervoer, eten, en accommodatie, zodat je meer van de wereld kunt verkennen voor minder. Dus waar wacht je nog op? Ga erop uit en begin te reizen!